Δύο ομοσπονδίες διεκδικούν ένα άθλημα

Δύο ομοσπονδίες διεκδικούν ένα άθλημα

 Αγγελική Βύζικα

  |  08.08.2020 | 14:51

Το διεκδικεί η Διεθνής Ομοσπονδία Σέρφινγκ (ISA), η οποία πιστεύει ότι το άθλημα είναι παράγωγο του σερφ, το ίδιο όμως απαιτεί και η Διεθνής Ομοσπονδία Κανόε (ICF), η οποία διοργανώνει πολλούς αγώνες. Τελικά, το stand up paddle, γνωστό και ως SUP,  θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κάτω από τη “διπλή ομπρέλα”. Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), […]

Το διεκδικεί η Διεθνής Ομοσπονδία Σέρφινγκ (ISA), η οποία πιστεύει ότι το άθλημα είναι παράγωγο του σερφ, το ίδιο όμως απαιτεί και η Διεθνής Ομοσπονδία Κανόε (ICF), η οποία διοργανώνει πολλούς αγώνες. Τελικά, το stand up paddle, γνωστό και ως SUP,  θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κάτω από τη “διπλή ομπρέλα”.

Το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS), που ασχολείται με το θέμα από τον Ιούλιο του 2018, εκτιμά ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Σέρφινγκ (ISA) θα είναι αυτή που «οργανώνει και διοικεί το SUP σε Ολυμπιακό επίπεδο», ακόμη και αν το άθλημα-που ονειρεύεται να συμπεριληφθεί-δεν έχει μπει ακόμη στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, σε αντίθεση με το σερφ.

Ωστόσο, το CAS απέρριψε το αίτημα της ISA να είναι η μόνη ομοσπονδία, που της ανήκει το SUP και παραχώρησε στη Διεθνή Ομοσπονδία Κανόε (ICF) το δικαίωμα να οργανώνει «όλες τις δραστηριότητες, γύρω από το SUP, εκτός του Ολυμπιακού κινήματος».

Στην ουσία, το στοίχημα για τις δύο ομοσπονδίες είναι να κάνουν όλο και περισσότερο γνωστό το SUP στον κόσμο, καθώς και τους χορηγούς, σε ένα άθλημα, πολύ πιο εύκολο στην πρόσβαση του και από το σερφ ή ακόμα και από το κανό.

Σε μια ανακοίνωσή της, η ICF χαιρέτισε αυτήν την απόφαση που της επιτρέπει να «συνεχίσει να διοργανώνει αγώνες SUP σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Ο πρόεδρος της,  Ισπανός Χοσέ Περουρένα, χαιρέτισε αυτήν την απόφαση που δίνει «την ευκαιρία στις δύο ομοσπονδίες να συνεργαστούν για την προώθηση του SUP», ένα από τα αθλήματα με πολύ γρήγορη εξέλιξη. Η ICF μπορεί τώρα να συνεχίσει να προετοιμάζεται ήρεμα για τα επόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα SUP, που έχουν προγραμματιστεί για το 2021 στη λίμνη Μπάλατον, της Ουγγαρίας.

Ο πρόεδρος της ISA, Αργεντινός Φερνάντο Αγκουέρ σε μια δήλωση του χαιρέτισε ως «ιστορική στιγμή», την απόφαση που επιτρέπει στην κοινότητα του SUP να συνεχίσει να «χτίζει ένα συναρπαστικό μέλλον, που περιλαμβάνει τη φιλοδοξία μας να δούμε αυτό το άθλημα, να μπαίνει στο Ολυμπιακό πρόγραμμα».

Ακόμη ένα ζήτημα, που “χωρίζει” τους οπαδούς του αθλήματος, είναι η προέλευσή του. Το SUP, το οποίο μπορείς να κάνεις στη θάλασσα, αλλά και στις λίμνες ή στα ποτάμια, διχάζει και την αθλητική κοινότητα. Για τους αθλητές, ο δημιουργός του αθλήματος είναι ο Λερντ Χάμιλτον. Ο “θρύλος” του σέρφινγκ, της Χαβάης. Σέρφερ με ειδικότητα τα μεγάλα κύματα. Αντίθετα, για τους καγιάκερ, το SUP είναι πιο κοντά σε αυτό που λέμε “πιρόγα με κουπί”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ NEA